War Heritage Institute

 • banner%20web%20bbe%20nl

 • banner%20webnl

Nieuws

Als 'Expert collectiebeheer textiel en accessoires' ben je verantwoordelijk voor de militaire uniformen en hun uitrusting (zoals gamel, individueel persoonsgebonden objecten), en voor militaire vlaggen (periode 1800-2020).

 • Je staat het afdelingshoofd bij in zijn taak om de militaire uniformen collecties en hun uitrusting te beheren, in het bijzonder bij de computerverwerking van de database zoals:
  • digitale collectieregistratie van de objecten die het WHI binnenkomen,
  • inventarisatie,
  • beschrijving van de items,
  • opvolging verplaatsingen,
  • fotograferen van de items en deze digitaal bewerken.
 • Je...

Meer weten...

Bezoek Bastogne Barracks, het interpretatiecentrum voor de Tweede Wereldoorlog van het War Heritage Institute. Ga dan ook naar de Esplanade du Mardasson en bekijk de openluchttentoonstelling ‘Our Common Heritage’ die met als onderwerp ‘Het leven, oorlog en vrede in de streek’ aansluit op het thema van Bastogne Barracks.

Meer weten...

Het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis (KLM), sinds 2017 een site van het War Heritage Institute (WHI), heeft in de pers vernomen dat een klacht werd neergelegd in verband met een uniform dat in het KLM wordt tentoongesteld.

Het betreft een uniform toegeschreven aan de in 1945 terechtgestelde SS-generaal Hermann Fegelein, schoonbroer van Adolf Hitler. Dit werd in mei 2012 te goeder trouw aangekocht bij veilinghuis Hermann Historica uit München. Volgens de toen gangbare procedures gebeurde dit met akkoord van het hoofd Collecties (intussen overleden) en van de directeur-generaal (intussen...

Meer weten...

Het War Heritage Institute (WHI) is de nationale instelling voor militair erfgoed en herinnering. Sinds 2010 is een deel van het militair domein in Brasschaat door zijn voorganger, het Koninklijk Legermuseum, ingenomen als bewaarsite voor de collectie rollend materiaal vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog. Een deel van dit materiaal was daarvoor in Kapellen ondergebracht. De site heeft zowel een depotfunctie als een museale functie. Ze wordt momenteel gerund door een opdrachthouder van het WHI en twee groepen vrijwilligers (tanks en artillerie).

In de komende jaren wordt de depotfunctie in Brasschaat afg...

Meer weten...

In het kader van de expositie 'Operatie Noordzee 1944-'45' in Seafront, Zeebrugge maken kids van de basisschool via een uniek hoorspel kennis met de Slag om de Schelde en de bevrijding van onze Belgische Kust. De winnaars van de wedstrijd maken kans op een verrassingsbox voor de hele klas met o.a. een toegangsticket voor de Expositie Operatie Noordzee 1944-’45!

Meer info op www.operatienoordzee.be

Meer weten...

Je staat het diensthoofd bij in het administratief beheer van de inventaris en de bijhorende documentatie van een breed en gevarieerd spectrum aan collecties (vb. voertuigen, wapens, vliegtuigen, uniformen, kunstwerken,...):

 • Je biedt transversale ondersteuning aan de collectiebeheerders bij het invoeren van de informatie in de databank (zoals invoer van de nieuwe collectiestukken, verificatie, beschrijving van de stukken, verplaatsingen).
 • Je zorgt voor de plaatsbeschrijving van de archieven en de documentatie betreffende de collecties.
 • Je zoekt documentatie op in het kader van de verificatie van de...

Meer weten...

De Slag om Namen, een ietwat zware naam voor een vijfdaags gevecht in de augustusdagen van 1914. Na de aanval op Luik - waar de Duitsers zich miskeken op het verzet van de Belgen - konden ze het pleit pas na het aanslepen van enkele Dikke Bertha’s in hun voordeel ombuigen. Ze zouden deze fout in Namen niet meer maken.

Hun zwaarste artillerie werd in stelling gebracht en vanaf 20 augustus 1914 werden de forten in puin geschoten. De lichtere artillerie nam de stellingen tussen de forten onder vuur en na enkele dagen van intense bombardementen werd een stormaanval op de Belgen ingezet. Er zat voor de Belgisch...

Meer weten...

Twalf museumkoffers over de Belgisch-Duitse betrekkingen in de 20e eeuw zijn het resultaat van een samenwerking tussen studenten van de universiteiten van Paderborn en van Louvain-la-Neuve en zullen weldra in België worden voorgesteld. De koffers vertrekken op tournee na de lanceringsceremonie die u op maandag 22 maart om 10h30 op deze pagina online kan volgen.

Ze maken een halte in het museum van Mariemont (4 tot 16 mei 2021) en in het Koninklijk Legermuseum (16 tot 27 november 2021). Noteer deze data alvast in uw agenda!

Video : Klik hier!

Meer weten...

Schoolbubbels (lager en secundair) mogen op bezoek komen:

 • met de klasbubbel;
 • met of zonder gids;
 • zonder zich met andere bubbels te vermengen.

Voor buitenschoolse groepen (jonger dan 13):

 • zijn de bubbels beperkt tot 10 kinderen + begeleiders;
 • paasvakantie wanneer 10 kinderen* per stagebubbel zijn toegelaten.

  Info en reservatie: klik hier!

⚠️ Geleide bezoeken voor volwassenen zijn nog steeds niet toegelaten.

⚠️ * aangepast: 26 Maart 2021

Meer weten...

 • Tentoonstelling/workshop in het Koninklijk Museum van Mariemont: van 4 tot 16 mei 2021
 • Tentoonstelling/workshop in het Koninklijk Legermuseum: van 16 tot 27 november 2021 Onder het berchermheerschap van de Ambassade van Duitsland in Brussel en van de Ambassade van België in Berlijn.

Half november 2021 verwelkomt het War Heritage Institute/Koninklijk Legermuseum elf museumkoffers gerealiseerd door studenten Franse taal en cultuur van de universiteit van Paderborn in samenwerking met studenten Geschiedenis van de UCL. Het museum van de Belgische Strijdkrachten in Soest, stad in de buurt van Paderborn, he...

Meer weten...