War Heritage Institute

  • banner%20web%202022

  • banner%20web%20bbe%20nl

  • banner%20webnl

Nieuws

We vieren vandaag de 100ste verjaardag van baron Roger Coekelbergs.

Hij werd samen met zes vrienden uit Bergen in het fort van Breendonk opgesloten omdat hij tegen het vertrek van vrijwilligers voor het Oostfront had betoogd. Bij zijn bevrijding sloot hij bij het verzet aan. Hij werd hoofd van het inlichtingennetwerk Luc-Marc voor Henegouwen en nam later binnen het Amerikaanse leger aan de bevrijding van Duitsland deel. Na de oorlog voert hij niet enkel een schitterende academische loopbaan in de Koninklijke Militaire School (scheikunde en fysica), maar werkt hij ook in de privéwereld (UCB).

In 2000 wordt...

Meer weten...

Bastogne Barracks, een van de sites van het War Heritage Institute, ligt ten noordoosten van de stad in de richting van La Roche-en-Ardennes. In de grote tentoonstellingshal van 2350m2 én in openlucht worden rups- en wielvoertuigen, artilleriestukken en divers materiaal m.b.t. de Tweede Wereldoorlog voorgesteld. In een beveiligd parcours zijn zowel de Geallieerden als de Asmogendheden vertegenwoordigd.

Profiteer van uw vakantie om de Bastogne Barracks te bezoeken!

© Jerusalem Pierard / WHI

Meer weten...

Een goed idee voor het krokusverlof. Bezoek de tentoonstelling ‘Operatie Noordzee 1944 -45’ over de vergeten maar belangrijke Slag om de Schelde. Proef de wanhoop van de oorlog, herbeleef de euforie van de bevrijding. Sta oog in oog met het luchtafweerkanon van het Britse oorlogsschip HMS Roberts, een van de blikvangers uit de collecties van het War Heritage Institute (WHI). De WHI is trouwens curator. De tentoonstelling is open tot 7 november 2021.

  • Waar: Seafront, Vismijnstraat 7, 8380 Zeebrugge
  • Openingsuren krokusverlof: elke dag van 10 - 17 uur
  • Februari - maart: elke zaterdag en zondag van 10...

Meer weten...

In aanwezigheid van onze bevoegde minister mevrouw Ludivine Dedonder, minister van Landsverdediging!

Deze zaal over de Eerste Wereldoorlog huisvest een van de meest uitgebreide en diverse collecties over dit thema ter wereld. Buiten Griekenland en Bulgarije zijn alle landen die aan het immense conflict deelnamen hier vertegenwoordigd. Het afgelopen jaar hebben de ploegen van War Heritage Institute alle zeilen bijgezet om deze afdeling van het Koninklijk Legermuseum in eer te herstellen.

© Malek Azoug

Meer weten...

Vanaf deze donderdag kan de heringerichte en gemoderniseerde zaal 14-18 van het Legermuseum worden bezocht!

Vergeet uw bezoek niet te reserveren via bezoeken.klm@warheritage.be of 02/ 737 78 33 (van dinsdag t.e.m. zondag, van 10 tot 16u).

Meer weten...

Het vaccinatiecentrum van de ELZ Noorderkempen zal in de loods van de militaire luchthaven van Brasschaat worden opgezet, net achter de Gunfire/WHI-site.

“Door voor een enkel vaccinatiecentrum te opteren, kunnen we het medisch personeel doeltreffend inzetten. Het centrum zal 8 maanden open blijven”, zegt Cindy De Roeve, voorzitster van de ELZ Noorderkempen. “De loods is 4000 m2groot en zal over 10 vaccinatielijnen beschikken. We wensen 75.000 mensen te vaccineren. De ELZ zou vanaf 15 februari klaar moeten zijn. Doelstelling is dan 7 dagen op 7 in te enten, naargelang de beschikbaarheid van de vaccins”...

Meer weten...

Ter gelegenheid van de krokusvakantie nodigt het War Heritage Institute groot en klein uit om zijn collectie “14-18” te komen herontdekken: die werd helemaal opnieuw opgezet, gemoderniseerd en uitgebreid met twee virtuele parcours.

Het parcours “Visuele kunsten van de Grote Oorlog”, gerealiseerd in het kader van de campagne “Krokuskriebels” richt zich met de ErfgoedApp uitgewerkt door Faro tot de allerjongsten. Zodra de app en het parcours bij de ingang van het Museum gedownload werden, kunnen de kinderen (vanaf 6 jaar) vergezeld door hun familie de schatten van de zaal 14-18 gaan ontdekken, en wel door op...

Meer weten...

De Belgische Marine viert in februari haar 75-jarige bestaan. Door de sanitaire maatregelen opgelegd in het kader van de coronapandemie werd het evenement echter in heel beperkte kring gevierd.

De geschiedenis van de Marine wordt weliswaar voor het voetlicht gebracht aan de hand van een boek dat half februari zal verschijnen: “De Belgische Marine. Van 1946 tot vandaag”. De Marine organiseert dan ook een digitale tentoonstelling over haar uniformen. Een weekend met alle zeescouts van het land staat op het programma in mei en de haven van Brussel zal in juni de jarige huldigen.

De Marine heeft sterk geïnves...

Meer weten...

Hou jij van een vlotte communicatie en ben je goed in het motiveren van anderen? Heb je al ervaring met opstellen opmaken van een communicatieplan? Dan is deze functie van teamleider op de communicatieafdeling van het War Heritage Institute (WHI) in Brusssel jou misschien jou wel op het lijf geschreven!

  • Je stelt een globaal communicatieplan op en waakt over de uitbouw ervan;
  • Je geeft leiding aan en coördineert de werking van een klein maar gemotiveerd tweetalig team aan (tweetalig);
  • Je waakt erover dat de verschillende websites en de sociale media van het WHI verder uitgebouwd worden tot moderne en duide...

Meer weten...

Lieven Bauwens (1769-1822) was een van de zeldzame “Belgen” uit de periode van de Revolutie en het Franse keizerrijk die op een internationale reputatie kon bogen. Hij bestudeerde de industriële procedures die in Engeland werden toegepast en besloot in 1798 de Britse blokkade te forceren door een weefgetouw, de Mule Jenny, naar onze contreien over te brengen. De bliksemsnelle en chaotische loopbaan van de zakenman was innig verbonden met de economische geschiedenis van de Belgische departementen en van Gent in het bijzonder. Hij werd in 1800 trouwens burgemeester van de stad.

Napoleon bezocht Bauwens’ ma...

Meer weten...