War Heritage Institute

 • banner%20web%20bbe%20nl

 • banner%20webnl

Nieuws

Heropening Cdoc voor externe bezoekers

Weken lockdown achter de rug..... waarin alleen uw interesse voor militaire geschiedenis en het oorlogsverleden van uw voorouders u op de been hield..... En u er al maandenlang naar verlangde eindelijk weer een voet in onze leeszaal te zetten.... Welnu, het grote moment is aangebroken: we zijn opnieuw open en onze fantastische collecties zijn opnieuw toegankelijk.

Natuurlijk: we blijven op zeker spelen. Alles gebeurt op afspraak en u moet wel een gasmasker.... pardon mondmasker dragen. U vindt alle details op de webpagina van Cdoc (link).

Tot binnenkort

Meer weten...

Vanaf 1 juli ...

zal het Koninklijk Museum van het Leger open zijn:
 • van dinsdag tot zondag, van 10 uur tot 16 uur
 • de arcaden, de Antarctica-ruimte en de Russische collecties zullen opnieuw toegankelijk zijn
 • verplichte reservering via: bezoeken.klm@warheritage.be of 02/737 78 33 (tijdens de openingsuren)
 • mogelijkheid tot gidstochten mits reservatie (ten laatste 3 weken voor de gekozen datum) via : reservation@whi.be.
zal het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk open zijn:

Meer weten...

 1. Vanaf 24 juni 2020 krijgen studenten en doctorandi die in het kader van hun academische activiteiten aangewezen zijn op het gebruik van archieven, op afspraak en mits het dragen van een mondmasker, opnieuw toegang tot de leeszaal van het documentatiecentrum. Studenten dienen bij hun bezoek aan de leeszaal in het bezit te zijn van een studentenkaart en doctorandi van een bewijsstuk waaruit blijkt dat ze verbonden zijn aan een fonds voor wetenschappelijk onderzoek, een universiteit of wetenschappelijke instelling.
 2. Vanaf 1 juli 2020 is de leeszaal geopend voor het ruime publiek.

Meer weten...

Bastogne Barracks

Bastogne Barracks verwelkomt u in alle veiligheid van 1 juli tot 30 augustus 2020.

Enkel vrije bezoeken (geen rondleidingen). Te bezichtigen: de grote hal met voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog

Uit veiligheidsoverwegingen is het McAuliffe-gedeelte niet toegankelijk.

Wanneer? van woensdag t.e.m. zondag van 10 tot 16u Reservatie verplicht : bezoeken.bastogne@warheritage.be

Betalende toegan

Meer weten...

Vanaf woensdag 17 juni zijn rondleidingen voor groepen opnieuw toegestaan! De groepen worden beperkt tot 10 personen voor algemene rondleidingen en sommige thema’s (luchtvaart, België in de 19e eeuw, 14-18,…). De afdelingen “Interbellum” en “Tweede Wereldoorlog” kunnen ook met groepen van maximaal 10 personen worden bezocht.

Voor reservaties dient u minstens 3 weken voor uw komst via reservatie@whi.be volgende informatie op te geven: datum, uur en gewenst thema, een adres voor facturatie en een telefoonnummer.

Toegang tot de collecties enkel mits het bewaren van sociale afstand en het dragen van een mond...

Meer weten...

Het SKYCAFE heropent zijn deuren met nieuwe openingstijden, namelijk van 11 tot 15 uur.

Opgepast : de keuken is van 11u30 tot 14u00 open. Het wordt ten zeerste aanbevolen een reservatie te maken via telefoonnummer 02/737.79.66 (minimum een half uur op voorhand). Stokbrood wordt ter plaatse gebakken en het aantal personen per tafel is beperkt tot 10. U wordt aan tafel bediend.

Wij hebben alle maatregelen genomen om u zo goed mogelijk te ontvangen met inachtneming van de huidige sanitaire regels.

Meer weten...

In mei 2020 is het WHI een topstuk rijker geworden.

De WO I collectie werd uitgebreid met een cavalerie-uniformjas van het dragondersregiment nr. 16 van de laatste Duitse keizer, Wilhelm II (1859 - 1941).

Een zijden kleermakersetiket van de hofleverancier Noé & Schultze, met de handtekening van de keizer in blauw potlood, én een geborduurd label van het regiment, het 2de Hannoveraanse dragondersregiment nr. 16, waarop het monogram en de kroon van de keizer met de hand zijn genaaid, laten geen twijfel over de authenticiteit van het uniform. Ook de verschillende lengte van de mouwen verraden dat het gaa...

Meer weten...

Sinds 1978 huisvest de Grote Hal van het Koninklijk Legermuseum het militaire transportvliegtuig F-119 G, dat door vrijwilligers van de vzw AELR werd gerestaureerd.

Opvallen doet het toestel zeker. Zijn afmetingen liegen er niet om: 33 meter spanwijdte, 26 meter lengte en 8 meter hoogte, voor een leeggewicht van 18 ton!

Onze strijdkrachten zetten het vliegtuig tussen 1952 en 1973 voor talloze missies in, zowel humanitaire (Nederland, Marokko, India, Midden-Oosten,…) als militaire (vooral in Congo). Zijn belangrijkste opdracht was echter toch het droppen van paracommando’s: meer dan 250.000 militairen spro...

Meer weten...

Vanaf woensdag 20 mei 2020 zijn drie sites van het War Heritage Institute opnieuw toegankelijk voor het publiek: het Koninklijk Legermuseum (Brussel), het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk (Willebroek) en de Dodengang (Diksmuide).

De sites zijn open van woensdag t.e.m. zondag, van 10u00 tot 16u00.


Minstens tot 30 juni zijn volgende maatregelen van kracht:

 • Een ticket kan enkel via elektronische betaling worden aangekocht;
 • De dracht van een masker is verplicht, zowel in de publieke ruimtes als in openlucht;
 • Groepsevenementen en rondleidingen zijn momenteel niet mogelijk...

Meer weten...

Maandag, 25 mei 2020 in België !

Je hebt foto's van een Memorial Day-ceremonie, een soldaat maakt deel uit van je familie, je hebt herinneringen gerelateerd: alle juwelen moeten worden gedeeld.

Laat virtuele bloemen achter en deel herinneringen op uw smartphone of via uw computer. Laten we samen een online pauze inlassen op Memorial Day 2020.

www.memorialdayonline.com #AloneTogetherWeHonor

Meer weten...