War Heritage Institute

 • banner%20web%20bbe%20nl

 • banner%20webnl

Nieuws

Dit jaar zag de jaarlijkse herdenking in het Fort van Breendonk er door de huidige beperkingen helemaal anders uit.

Verschillende persoonlijkheden waren aanwezig, onder de vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning en hoge vertegenwoodigers van de Staat. Er werd een eerbetoon gebracht in de vorm van een live-uitzending op Facebook. Die kan je hier herbekijken: www.facebook.com/1928390034103078/videos/320955945667066

Photos ©WHI VANdenSTEEN

Meer weten...

Tijdelijke tentoonstelling – Van 01.10.2020 tot 30.03.2021

In het kader van de 75e verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog en de ontdekking van de gruwel van de kampen zet het War Heritage Institute in het Koninklijk Legermuseum in Brussel een uitzonderlijke fototentoonstelling op.

Terugblik

In september 2019 schenkt Luc Mary-Rabine, Belgische fotograaf en auteur, een deel van zijn oeuvre aan het War Heritage Institute, met name 242 originele afdrukken. De twee aangeboden series zijn “Si je t’oublie” (Mocht ik je ooit vergeten), een reeks over de deportatie en “De guerre en guerre” (Van oorlog...

Meer weten...

De Brusselse musea maken hun COME♡BACK en wel met een lang weekend vol feel good evenementen! Van donderdag 1 tot zondag 4 oktober slaan kunstenaars en culturele organisaties hun tenten in 40 Brusselse musea op met de bedoeling de moeilijke dagen van 2020 te doen vergeten. Ze hebben een 100% veilig, hartverwarmend, ontspannen en vooral po-si-tief programma op poten gezet! In totaal staan meer dan 70 activiteiten geprogrammeerd!

Het War Heritage Institute/Koninklijk Legermuseum is uiteraard van de partij en heeft voor zaterdag 3 en zondag 4 oktober een knallend programma uitgewerkt.


1/ Met het bezoek/de wo
...

Meer weten...

De studiedag "Asbest blootgesteld. Museum best Practices." wordt geannuleerd. We hopen hetzelfde programma te kunnen aanbieden in een latere periode. We houden u zeker op de hoogte.

In 2014 werd een ‘asbestafbouwplan' goedgekeurd met als doel België asbestveiliger te maken tegen 2040. Maar wat met de museumsector die asbesthoudende objecten in collecties conserveert en als te bewaren erfgoed beschouwd? Daarom organiseerde Etwie, FARO e.a in 2019 een brainstormmoment over 'asbest in musea', een theoretische benadering over hoe musea te ondersteunen bij bewaring van objecten uit asbest.

In 2020 is het WAR HER
...

Meer weten...

Bastogne Barracks verwelkomt u in alle veiligheid!
 • Enkel vrije bezoeken (geen rondleidingen) ! Te bezichtigen: de grote hal met voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

 • Het McAuliffe-gedeelte is niet toegankelijk

 • Wanneer? van woensdag t.e.m. zondag van 10 tot 16u

 • Reservatie verplicht : bezoeken.bastogne@warheritage.be

 • Betalende toegan

Meer weten...

Volg nu vrijdag 4 september om 20 uur de webinar ‘City of Sudden Death 75 jaar later'. De historici Koen Palinckx en Pieter Serrien hebben het tijdens dit online dubbelinterview over de V-bommenterreur in Antwerpen. Koen Palinckx is de voorzitter van de Raad van Bestuur van het War Heritage Institute.

Registreer je vlug via www.mas.be/nl/activiteit/city-sudden-death-75-jaar-later

Oktober 1944: De Duitse bezetting van Antwerpen is voorbij en het Duitse leger lijkt teruggedrongen uit België. Maar tussen oktober 1944 en maart 1945 wordt de stad maandenlang geteisterd door aanvallen met V1- en V2-bommen vanui...

Meer weten...

De microgolfoven is vandaag in elke moderne keuken aanwezig. Heel waarschijnlijk zijn er wereldwijd zo’n 200 tot 300 miljoen in gebruik. Laten we even terugblikken op het succesverhaal van een huishoudtoestel dat we nu onontbeerlijk achten.

Met uitzondering van enkele wetenschapsfanaten kent vandaag niemand de naam van Percy Spencer nog. Deze Amerikaanse ingenieur verdient nochtans een dubbele medaille: hij droeg niet enkel bij tot de overwinning van de geallieerde troepen op Hitler, maar ook tot de bevrijding van alle huisvrouwen in de jaren ’70. Aan de slag voor het bedrijf Raytheon werkte Spencer uit hoe een...

Meer weten...

Bij de start van het nieuwe schooljaar wijzigen we de openingsuren van onze sites. Ontdek de wijzigingen hieronder:

 1. het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk is nu open van maandag t.e.m. zondag, de gebruikelijke openingsdagen, van 10u tot 16u;
 2. in de Dodengang (Diksmuide) zijn rondleidingen met gids opnieuw mogelijk;
 3. in Gunfire (Brasschaat) kunnen groepsbezoeken nu op meer regelmatige basis worden georganiseerd.
zal het Koninklijk Museum van het Leger open zijn:
 • van dinsdag tot zondag, van 10 uur tot 16 uur
 • de arcaden, de Antarctica-ruimte en de Russische collecties zullen opnieuw toe...

Meer weten...

U bezit een voorwerp, documenten of foto's en u zou die graag aan het Museum schenken? Om organisatorische redenen vragen we expliciet geen documenten of voorwerpen onaangekondigd te komen afgeven.

Wat te doen?

Alvorens objecten of documenten te brengen of op te sturen, wordt u vriendelijk verzocht ons op voorhand te contacteren (per mail, post of telefoon). Foto’s en/of een beschrijving van het object of andere informatie die u over het betrokken voorwerp bezit, evenals een korte uitleg over de staat van bewaring kunnen ons helpen te bepalen of de gift al dan niet in onze collecties past.

Na analyse van...

Meer weten...

Marcel Verhasselt, vicevoorzitter van de Raad van Bestuur, verwelkomde op dinsdag 18 augustus de 10.000ste bezoeker van het Fort na de corona-lockdown en bood een gratis bezoek en een aandenken aan het fort aan. De familie Hasevoets uit Wellen mocht de prijs in ontvangst nemen.

Het Fort van Eben-Emael was één van de grootste en sterkste fortificaties van Europa en werd als onneembaar beschouwd. De spectaculaire aanval op het Fort op 10 mei 1940 door een Duitse elite-eenheid van parachutisten betekende het tragische begin van de Tweede Wereldoorlog voor West-Europa.

Meer weten...