War Heritage Institute

  • banner%20web%20bbe%20nl

  • banner%20webnl

Nieuws

Met de Wapenstilstand van 1918 die er staat aan te komen, wenst u meer over de Eerste Wereldoorlog te weten?
U zoekt documentatie om het onderwerp met uw (klein)kinderen te bespreken?
U bent leerkracht en moet een les over 14-18 voorbereiden?

In afwachting van een bezoek aan onze collecties, van een rondleiding, van een animatie of een workshop heeft de Educatieve Dienst aan u gedacht en verschillende informatie-elementen gegroepeerd.

Twee nieuwe uiterst volledige pedagogische dossiers over 14-18 werden aan de reeds beschikbare reeks toegevoegd. Ze kunnen gratis via de site www.legermuseum.be worden g...

Meer weten...

Op 11 november herdenken we de Belgische gesneuvelden, ook zij die hun leven gaven op zee. Tijdens de Strijd om Walcheren of Operatie-Infatuate sneuvelden op 6 november 1944 twee commando’s. Het leven van korporaal François Dive en luitenant Adolphe Meny is terug te vinden op de website War Dead Register van het War Heritage Institute.

Operatie-Infatuate had als doel de Antwerpse haven te openen voor de geallieerde schepen tijdens de Slag om de Schelde. Eens de lockdown voorbij, is de tentoonstelling Operatie-Noordzee 1944 - ’45 in Zeebrugge terug open en kan je meer te weten komen over de Slag om de S...

Meer weten...

Den Haag (ANP-BELGA). De dienst Berging en Identificatie van de Nederlandse landmacht is maandag begonnen met het uitgraven van het wrak van een Duits jachtvliegtuig dat in 1944 in Dalfsen (in het noordoosten van Nederland) neerstortte. De maréchaussée heeft aangegeven dat de piloot mogelijk nog in het toestel zit. Het vliegtuig, een Messerschmitt Bf109 van de Luftwaffe, stortte op 1 februari 1944 in de provincie Overijssel neer. De Duitse en geallieerde vliegeniers voerden dan hevige gevechten in het oosten van Nederland. Acht Duitse piloten werden toen neergehaald; we hebben tot vandaag geen enkel spoor van vie...

Meer weten...

Een beetje literair soelaas in deze moeilijke tijden. De Doornikse schilder Fernand Allard l’Olivier (1883-1933) zal voor het voetlicht worden gebracht dankzij een indrukwekkende monografie die op 4 november verschijnt. Aan de hand van de reproductie van onuitgegeven werken en persoonlijke documenten van de kunstenaar (reisdagboeken, briefwisseling, schetsen, enz.) kunnen we de ongelooflijke lotsbestemming van deze avonturier-kunstenaar ontdekken. Het boek neemt ons mee van Doornik naar Yanonge, over Parijs en Algiers. Fernand Allard l’Olivier, oorlogsreporter, schilder van reistaferelen, academisch kunstenaar...

Meer weten...

De laatste Belgische piloot die in een Belgisch eskadron meevocht met de Britse Royal Air Force (RAF) - Joseph 'Jeff' Moureau - overleed op 99-jarige leeftijd. Dat maakte de luchtmacht donderdag bekend.

'Diep bedroefd neemt de Belgische luchtmacht afscheid van de laatste Belgische Spitfire-jachtpiloot die de Tweede Wereldoorlog overleefde', stond op Twitter te lezen. 'Blue skies forever ...', voegde de Luchtcomponent eraan toe.

Joseph werd in Jette (Brussel) geboren op 13 april 1921. Samen met zijn tweelingbroer Alfred trok hij in 1940 naar Groot-Brittannië. Ze sloten zich allebei bij de RAF aan om piloo...

Meer weten...

Geachte bezoekers,

De Vlaamse regering nam nieuwe maatregelen om het coronavirus te bestrijden en de uitbraak van nieuwe besmettingen tegen te gaan die ingaan vanaf nu donderdag. Onze sites van het Fort van Breendonk, de Dodengang in Diksmuide, Gunfire in Brasschaat en de Commandobunker in Kemmel zullen daardoor vanaf donderdag 29 oktober gesloten zijn.

Gedurende de sluiting van onze verschillende sites, zal het WHI geen enkele bezoeker meer ontvangen die zich aanbiedt voor een schenking of een uitlening. Gezien de ernst van de pandemie vragen we de getroffenen om begrip te tonen.

Meer weten...

Geachte bezoekers

In reactie op de evolutie van de corona-pandemie en de problemen in onze ziekenhuizen, heeft de heer Benoît LUTGEN, burgemeester van de stad Bastogne, op dinsdag 27 oktober 2020 een aantal veiligheidsmaatregelen afgekondigd. Met ingang van woensdag 28 oktober en dit tot en met 19 november 2020 zijn alle binnenactiviteiten (sport, cultuur, vrije tijd) die buiten de leerplicht vallen op het grondgebied van de stad verboden.

Onze site Bastogne Barracks dient dan ook vanaf woensdag 28 oktober 2020 de deuren te sluiten.

Gedurende de sluiting van onze verschillende sites, zal het WHI geen enkele...

Meer weten...

De minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Rudi Vervoort, heeft aangekondigd dat, om de verspreiding van het Covid-19 virus in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te beperken, alle culturele sites vanaf maandag 26 oktober zullen worden gesloten totdat nieuwe gezondheidsvoorschriften een heropening toelaten. Wij informeren onze bezoekers dan ook dat het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis vanaf dinsdag 27 oktober zal gesloten zijn (aangezien maandag onze gebruikelijke sluitingsdag is).

Als gevolg van de nieuwe gezondheidsmaatregelen zal de leeszaal van het documentatiec...

Meer weten...

Na de spectaculaire verhuizing van de panorama’s van de Ijzer, Congo en de Maas begin oktober 2020 werden in de week van 12 tot 16 oktober 2020 zo’n 45 historische objecten van de kazerne van Sart-Hulet (Jambes) naar de kazerne van Ieper overgebracht. Deze verhuizing was het gevolg van de sluiting van de kazerne van Jambes en de gedeeltelijke heropstelling in de kazerne van Amay van het Museum van de Genie dat zich in de polygoon van Sart-Hulet bevond.

De meeste stukken van het Museum van de Genie (alle deel van de WHI-collecties) waren door Defensie reeds naar Amay overgebracht geweest, want de polygoon...

Meer weten...

Omdat de Vriendenkring van de Politieke Gevangenen van het Concentratiekamp Neuengamme 75 jaar geleden opgericht werd, op 15 oktober 1945, waren wij zinnens er een groot herdenkingsfeest van te maken. Daarom hadden wij besloten om onze jaarlijkse algemene vergadering te laten doorgaan in het Koninklijk Legermuseum te Brussel, met een bezoek aan de nieuwe permanente tentoonstelling “Oorlog Bezetting Bevrijding”.

Door covid-19 was het niet mogelijk de herdenking bij te wonen van 75 jaar bevrijding van het concentratiekamp Neuengamme, op 3 mei 2020.

Daarom hebben wij hier, om 12 uur, een bloemstuk neerleggen a...

Meer weten...