War Heritage Institute

  • banner%20web%20bbe%20nl

  • banner%20webnl

De Belgische Marine viert in 2021 haar 75e verjaardag

De Belgische Marine viert in februari haar 75-jarige bestaan. Door de sanitaire maatregelen opgelegd in het kader van de coronapandemie werd het evenement echter in heel beperkte kring gevierd.

De geschiedenis van de Marine wordt weliswaar voor het voetlicht gebracht aan de hand van een boek dat half februari zal verschijnen: “De Belgische Marine. Van 1946 tot vandaag”. De Marine organiseert dan ook een digitale tentoonstelling over haar uniformen. Een weekend met alle zeescouts van het land staat op het programma in mei en de haven van Brussel zal in juni de jarige huldigen.

De Marine heeft sterk geïnvesteerd in technologische innovatie en daarom wordt in Gent een wetenschappelijk weekend rond het onderzoeksschip Belgica georganiseerd. En in oktober is het de beurt aan Zeebrugge, met een technologisch weekend en een jobbeurs waarbij alle beroepen binnen de Marine aan de jongeren worden voorgesteld. Die beroepen vergen soms heel wat technische kennis en vaardigheden.


Het Koninklijk Legermuseum in Brussel zet de Marine eveneens in de schijnwerpers:

De Marinezaal

De Marinezaal richt de schijnwerpers op collectiestukken, documenten, foto’s, films, maquettes en uniformen. De bezoeker kan ook een “PAP” bewonderen, een “poisson autopropulsé” die door de Belgische mijnenjagers wordt gebruikt. Samen vertellen de objecten de geschiedenis en de evolutie van de Belgische Marine sinds haar oprichting in 1831. Ze illustreren het historische verleden van de zeelieden en de Marine en richten de aandacht op de belangrijke rol die ze in België en in Europa spelen.

Antarctica

In maart 2016 opende het Museum een nieuwe tentoonstellingsruimte over de militaire operaties in Antarctica. De zaal "Antarctica" illustreert de ontdekkingstochten die ons land, in nauwe samenwerking met Defensie, op het witte continent heeft gevoerd. Aan de hand van een moderne en dynamische scenografie reist de bezoeker door de tijd: van de omzwervingen van de Belgica in 1897-1899 over de Koning-Boudewijnbasis in de jaren 1957-1960 tot de huidige Prinses-Elisabethbasis. Met deze opstelling is het Museum de enige Belgische instelling die nooit eerder getoonde objecten van de Belgica-expeditie presenteert.

Meer info op : http://www.klm-mra.be/D7t/nl/content/marine

Gelet op de sanitaire maatregelen wordt u verzocht inlichtingen in te winnen over de modaliteiten van het bezoek.